viernes, 27 de marzo de 2015

Els primers dies a l ’Urgell, a la classe de quatre anys” Les motos”.




Aquets són els nens de la classe de les motos....



He de dir, que el meu començament de  les pràctiques al Centre l’ Urgell a significat tota una novetat, tant per a mi com pels meus fills. Per una banda per mi, perquè això significa que estic a la recta final de tota una gran  experiència, com és cursar aquesta carrera, i també perquè puc conciliar millor la vida familiar i d’estudiant. Per altra banda, perquè per als meus fills d’alguna manera els hi agrada saber que la seva mare els portarà, recollirà a l’escola i que està més a prop d’ells.  

Per a mi, no suposava cap trauma o estat de molts nervis entrar a l’aula, pens que perquè estic acostumada a estar amb nens (he sigut tutora d’aula de nens de 6 mesos a 3 anys), a més el centre ja el coneixia,  sabia una mica com treballaven, i l’enfocament pedagògic que guia el dia a dia de l’escola, que coincideix amb el que de forma teòrica hem estudiat al llarg d’aquests quatre anys, per això quan vaig tenir l’oportunitat d’elegir aquest Centre per fer les pràctiques  la vaig aprofitar. 

Això ha fet que arribi al centre amb una gran il·lusió, amb moltes ganes d’aprendre i de gaudir de tots els moments, tant dels positius com els no tan positius, perquè de tot s’hi aprèn, sabent que serà una experiència molt enriquidora pel meu procés de formació tant personal com professional.

El primer dia de contacte amb el personal docent del centre, va ser abans de començar les pràctiques, que la coordinadora de cicle es va presentar i ens va presentar a la resta d’equip d’infantil, ens va mostrar les aules i tot el recinte d’infantil.

Després, al començament de les pràctiques les meves companyes i jo vam arribar a un acord pel que fa a qui estaria a cada grup. Jo vaig elegir 4 anys, (perquè no podia anar a 5anys perquè  estava la meva filla i és el més raonable).
Les tutores ens van preguntar si ja sabíem on volíem estar (ens van deixar elegir) i cadascuna va dir la seva aula que li tocava.  Ens vam presentar a cada tutor respectivament, i vam entrar cadascuna a la seva aula. En el meu cas, m’hi va tocar amb na Mariana, que respectivament va ser tutora d’una de les meves filles. Aquest fet, va fer que encara arribés amb més il·lusió al centre, ja que aquesta dona és un referent a aquest centre, per la seva implicació, dedicació i per la seva professionalitat dia a dia, de la qual estic segura aprendré moltes coses.
De fet, ja des del primer dia, vàrem tenir una conversa en la qual em va dir que ara jo era una mestra més del centre, i em va dir que li demanés tot el que no entengués i que com a ella l'havien ajudat molt, doncs, ella també ajudava als altres sense problema i que si jo veia alguna cosa per canviar que li digués. Des del primer dia va explicar-me el funcionament de l’aula i els projectes que duien a terme.

I parlant del meu primer dia de pràctiques, per als nens va ser tota una novetat, no sabien qui era jo, i m’hi vaig presentar davant d’ells. Aquest dia el vaig dedicar a observar horaris, els projectes, a veure com actuava la mestra en diferents moments, com resolia els conflictes, com els organitzava, així com a intentar aprendre els noms dels nens, cosa fonamental per poder establir un vincle amb ells.

Na Mariana repetides vegades m’ha recordat tant a mi com als nens que sóc una mestra més de l’aula, i sempre que parla m’inclou, com per exemple: diu que m’hi donin les feinetes, que na Sònia contarà un conte, que na Sònia estarà ajudant als racons(com el de l’ordinador, que necessiten molta ajuda), què gràcies a que estic pot realitzar determinats racons (ja que una sola no ho podria portar a terme), què gràcies per  fer-li recordar coses del dia a dia que s’oblida...

Tots aquests cometaris fan que em senti part de l’aula, em transmet i demana ajuda per programar les diferents activitats. El moment del pati i l’esmorzar, són fonamentals en aquesta relació entre la tutora i jo, ja que aprofitem per parlar del que hem fet o del que farem, de com a sortit alguna activitat o de l’estat dels nens amb algú amb concret.

Pel que fa als  nens, he vist com els hi agrada la meva presència perquè amb fan mostres de afectivitat, i les mares parlen de mi dient: ah..tu ets la famosa Sònia que parla el meu fill de tu...i això em fa sentir bé perquè ho diuen de manera positiva.

A nivell general, i gràcies als tallers, racons mesclats i patis he pogut conèixer a nens d’altres aules i arriba un moment que els conèixes sense dificultat.

 També, al llarg d’aquests dies he vist la gran col·laboració de les famílies, tant per fer projecte de conèixer els continents, per sortides o esdeveniments especials com són Carnestoltes, Carnaval, o l’Olimpíada Pagesa, tot això em permeten conèixer més les persones que acompanyen als nens en el seu dia a dia .
Per tot això, crec que la meva elecció a aquest Centre ha estat encertada, crec que és idoni per formar-me professionalment.

Per altra banda, he de dir que són molts importants les meves companyes de pràctiques, de les quals també aprenc i compartesc les meves i les seves experiències, tant si són positives com negatives, intentant gaudir de tot el que estem vivim en aquests dies que passen molt de pressa.

Tots, tant nens, com mestres, companys, famílies i el centre en general són un conjunt de persones que estan fent aquests mesos una experiència molt important a la meva vida, tant personal com professional.



Els nens han fet el seu autoretrat...han quedat molt guapos!!








jueves, 19 de marzo de 2015

Tallers intercicle..



Al CEIP l’Urgell, ens hem adonat que tenen una mancança ( i també ens ho han dit els mestres mateixos) perquè veiem que no es fan gaire taller intercicle.

Els tallers intercicle són una metodologia innovadora per a fomentar la cooperació entre els infants de les diverses edats, es permet atendre millor els diferents ritmes d’aprenentatge, la diversitat d’interessos i faciliten l’autonomia amb l’assoliment progressiu de seguretat afectiva i dels objectius curriculars establerts. Potencien experiències emocionals que ajuden a créixer descobrint l’empatia, la solidaritat i la tolerància.

Per això, el  nostre treball de projecte de millora a l’escola seran els tallers intercicle relacionats amb la” Cultura Eivissenca” del qual ja hem començat a fer les activitats.

Però per recordar una mica com va anar la nostra primera sessió de tallers he de dir que va ser el dia 16 de març per  Sant Josep,on després del pati (12:15)fins les (13.15) els vam posar en marxa  amb molta il·lusió i nervis.
Cada component del grup va estar a un taller diferent, jo vaig estar al de les rondalles, la rondalla que tocava en aquesta sessió va ser la “Es Gegant des Vedrà", la qual va ser en format digital, que ens va quedar molt bonica, (amb la col·laboració de totes però especialment als coneixements tècnics de la Laura i la Patri).

El grup de nens que estaven mesclats, de tres, quatre i cinc van venir a la classe de la pissarra digital jo els esperava, eren uns 38 en total, he de dir, que tenia l’ajuda d’una mestra (Maria Antònia).
Als nens els hi va agradar molt la història encara que els hi va costar una mica entendre la rondalla pel qual, al final d’aquesta els hi vaig contar més resumidament i els hi vaig fer preguntes per veure si l’havien entès.

 Després de la rondalla van anar a fer un mural referit al personatge de la rondalla, en el que els nens dividits en quatre grups, havien d’aferrar paperets en quatre taules diferents, a la primera estava l’illa des Vedrà, a la segona estava el gegant, la tercera el llaüt i per últim i el més gran la mar i el cel.

S’ha m’ha acudir que  perquè estigues-hi  més organitzat el taller  i es relacionaren més els  nens,  posar-les  una gometa elàstica de color al dit a cada nen, i els vaig dir que havien d’anar a la cartolina del color que tenien les gomes i que si volien canviar de taula per fer una altra part del mural que havien de canviar la gometa per altre color a altra nen.
  
Això va funcionar molt bé i els hi va agradar molt, els nens seguien les normes molt bé, em vaig sorprendre perquè les meves expectatives eren que no farien cas a les gometes i m’hi vaig sentir molt bé.

Crec que tota la feina que hem fet amb els primers tallers intercicle són realment un exercici de pedagogia doncs ens ajuda a valorar molt més qualsevol tasca i a més ajuda a tots a sortir de la monotonia de la vida diària. Aqui deixo la rondalla que vam montar, algunes fotos....i ens va quedar un mural molt maco...





















viernes, 13 de marzo de 2015

Anem a la sala de la psicofelicitat?...

Volia començar explicant que al llarg dels temps d’observar als nens, m’he adonat que des de que entren a les classes fins que surten, estan desitjant comunicar els seus estats d’ànims, tant si són positius com negatius, mitjançant les seves manifestacions en enfront del món que el rodeja, en relació amb si mateix, amb les persones del seu entorn i amb els objectes podem entendre al nen en la seva globalitat i a la nostra realitat escolar del dia a dia.
 L’activitat de la psicomotricitat a la classe de «les motos» és molt motivadora i enriquidora, tots estan desitjant aquest moment. La classe es divideix en dos grups uns fan psicomotricitat i els altres  filosofia 3-18.

He recogit un fragment del llibre«: La Psicomotricidad en la escuela: una pràctica preventiva y educativa», perquè hem sembla que és molt significatiu per conèixer què aporta als nens aquesta pràctica:

“..El tratamiento la propuesta metodológica de la Práctica Psicomotriz ofrece aportunidades a los niños y niñas de manifestarse en su originalidad, independientemente de su habilidad, origen sociocultural y conocimientos previos. El juego el movimiento, la comunicación, la representación , el desarrollo de la empatía y de la autoestima construyen una manera conjunta de conocimiento más adaptada al contexto y contribuyen a aprender compartiendo con los otros...”

Crec que als nens els hi agrada tant anar a les sessions de psicomotricitat perquè allà poden expressar, comunicar, actuar, es poden identificar, poden pensar i crear que són plaers necessaris per a la vida d’un infant, tot allò acompanyat per les estratègies d’intervenció dels adults.

Per això he excogit aquesta competència(la d'actitud ètica i docent)i aquest àmbit d’intervenció (Psicomotricitat) en aquesta entrada, perquè crec que el treball de l’adult és fonamental i depenent d’una persona o d'altre, aquesta activitat pot variar molt.

La manera d’acompanyament al nen, l’actitud de les persones que imparteixen la classe, influeix a les sessions. Pels nens és bàsics la mirada atenta de la mestra davant les seves descobertes, la capacitat d’escolta, mirar, sentir, percebre, observar, empatitzar, són fonamentals per nens i mestres.

Ho dic amb coneixement de causa, perquè per exemple quan vaig fer a segon curs les pràctiques de psicomotricitat (en aquest mateix col·legi), les impartia una mestra que era PT, i ara m’hi adon que no tenen res a veure amb les que actualment s’imparteixen per na Maria Antònia (mestre de suport), i a vegades per la meva tutora (Mariana, que té un Màster en psicomotricitat).

He vist la falta d’acompanyament i el passotisme (anys anteriors) i he vist les bones pràctiques, la il·lusió i l’escolta en aquests moments. Crec que un bon docent ha d’estar implicat i convençut de la importància del seu treball en l’educació integral dels seus alumnes, ha de gaudir i saber reflexionar de la seva labor com a docent.







 Bibliografia :

            -Arnáiz, P., Rabadán, M., Vives, I. (2008). La psicomotricidad en la escuela: una práctica preventiva y educativa. Málaga: Aljibe.
            -Imatges pròpies.

martes, 10 de marzo de 2015

Compartint amb les famílies....



Cada matí, la mestra elegeix per fer el bon dia a un "cap de taller” (es diu així perquè són la classe de les motos), és fent el joc del penjat, és a dir, la mestra diu la primera o l'última lletra del nen que serà es cap, i després cada nen haurà d’anar dient una possible lletra, si no encerta la lletra es va fent el penjat i va apuntant la lletra excogida incorrecte, així tots els nens tenen contacte amb lletres encara que no siguin les seves. També busquen com s’escriu el diu de la setmana treballant la rima, com per exemple: «dilluns la lluna, dimarts la mar, dimecres tres, dijous els ous, divendres faves tendres...

 Per cert! he de dir , que des de un primer moment, na Mariana m'ha animat a fer jo l'assemblea, cosa que després de totes aquestes setmanes, he pogut practicar aquesta rutina quasi diaria, i hara hem sento més preparada que als primers dies ja que és una questió de confiança i aprenentatge.








L'assemblea és un moment idoni per treballar la lectoescriptura ja que apuntem a la pissarra amb guix, el dia de la setmana, el mes, el nom del cap de taller, cantem cançons, etc.

A l’assemblea també aprenen autònomament a treballar la lògica-matemàtica, ja que els nens han d’anar al calendari i trobar el dia al qual estan, encerclar-lo, taxar els passats, assenyalar els festius, contar quants nens hi ha en aquell moment a classe, quants nens falten, escriure’ls i si no saben, es mira com estan escrits al plafó de nombres.

Però hi ha una activitat que es fa tots els dilluns i que a mi m’agrada molt i on podem veure com participen i s’impliquen les famílies, «La volta al món en 6 bosses», és una activitat que lliga a les famílies amb l’escola, aquesta activitat funciona molt bé com que hi trobem una multiculturalitat que ens fa veure la necessitat de conèixer i valorar llocs nous, cultures noves i en definitiva prendre consciència que el món és gran i divers.

Les estratègies que es volen desenvolupar amb aquesta activitat, són ubicar-se en el mapa mundi, expressar emocions i vivències, explicar i escoltar.



Les bosses són; Eivissa, Europa, Àsia, Amèrica, Àfrica, Oceania: dins de les bosses hi ha; un conte, un CD de música, una recepta de cuina, un joc i un quadern on cada família farà la seva aportació. Cada setmana les 6 bosses aniran a casa d’una família diferent, fins que totes les famílies hagin tingut totes les bosses. Es dediquen els dilluns a primera hora a explicar cada nen o nena el que han portat a la bossa.

En aquesta activitat es veu clarament les famílies que estan més implicades amb els seus fills i l’escola, ja que quan un nen comença a parlar del que ha fet amb els seus pares, podem percebre si els hi han dedicat molt o poc temps i el grau d’implicació de les mateixes.

Tot això m’ha fet adonar-me, que el treball de les famílies a de ser molt de dia a dia, els nens necessiten tenir on poder recolzar-se i les seves famílies són les persones més importants en les que poden fer-ho i he vist com hi ha bastants nens que a el millor no tenen el suport que ens agradaria que tinguessin, ja que les mancances són degudes a les característiques de les famílies, diferents situacions familiars, és una qüestió que es pot percebre amb el desenvolupament dels dies.

I parlant de familíes, he de dir que ara que han passat uns dies des del meu començament, les relacions amb elles estan més properes, ja que confien em mi, hem pregunten coses en moments puntuals d'entrada i sortida dels nens, i si en aquell moment no està la meva tutora, parlen amb mi i després li comunic a la tutora.

Per altre banda també hi ha contacte amb les famílies en l'activitat de la piscina, ja que és un altre espai on ens trobem i podem aprofitar per parlar amb els pares que vénen a recollir als nens, és un moment especial perquè els nens estan cansats, altres ploren perquè no havien tingut ganes d'anar-hi i nosaltres hem estat recolzant-los i després els hi expliquem als pares i mares...

 Altres moments de contacte amb les famílies són les diferents activitats que es realitzen al centre un exemple d'això ha sigut  l'Olimpíada Pagesa, aquest dia vaig gaudir moltíssim, va ser un dia imcreïble, tothom va col·laborar, pares, mares, mestres, alumnes de tot el centre, vaig gaudir i m'hi vaig emocionar de veure a tothom gaudint de totes les activitats que hi vam fer, llançament de capells cursa de garroves, cursa de carretilles, olorar diferents pots i endevinar què era, i moltes proves més, on la implicació de tota la gent ha sigut molt important per fer aquest dia tan especial,
fins i tot vam sortir al diàri a la contraportada!!.

La nena del porró és Aina la meva filla....












Com diu Comellas (2009):

Compartir con otras familias y colectivos inquietudes, necesidades, acciones o recursos es una manera de ahorrar esfuerzos, conocer y valorar más ideas y maneras de hacer y ser más coherentes con el proceso educativo

Referències:

-COMELLAS CARBÓ, M.J. (2009). Familia y escuela: compartir la educación. Barcelona: Graó.
 - Imatges pròpies.