sábado, 14 de febrero de 2015

Per una escola millor



" A la vida que ens envolta cada dia existeixen totes les premises necessàries per crear".
( L.S. Vigostski)
 
Hola ! ha arribat l’hora de començar aquest bloc de pràcticum II i també darrer perquè això

s’acaba, estem arribant a la fi d’aquesta carrera de Grau d’Infantil, i el meu estat d’ànim és molt positiu, ja que estic molt contenta de fer les meves pràctiques en aquest col·legi, el CPI l’ Urgell, per una banda perquè m’agrada la metodologia que fan servir i per altre banda perquè  puc conciliar molt bé la meva vida familiar i d’estudiant.


 La veritat es que des de la meva arribada a l’escola fins el dia d’avui, estic vivint uns dies impressionants de aprenentatge, de nous coneixements , de divertiment i d’anar cada vegada més tenint vincles emocionals, tant dels nens i les seves famílies, com de les meves companyes i tutors, perquè el dia a dia fa que gaudi de totes les experiències viscudes. 

I després d'aquesta petita introducció us explicaré en diferents entrades les competències i àmbits d'intervenció  treballades o asolides en aquestes pràctiques...


 Pràcticament des de la meva arribada a l’escola vaig tenir la sensació de la cura que s’ha de tenir per organitzar els moments de trobada del personal del centre.

Tant per millorar l’organització de l’escola com la convivència professional i personal a infantil es realitzen reunions setmanals de cicle (els dijous) dirigides per la figura de la coordinadora ,persona molt important per poder coordinar a tots els mestres, (penso que és imprescindible la labor de Maria perquè ha d’estar sempre molt alerta de les necessitats de tots i ser molt eficient per resoldre les possibles dificultats).

En aquestes reunions es planifiquen, organitzen i es parla mitjançant consens dels esdeveniments més propers. Aquests moments ens donen l’oportunitat de conèixer allò que succeeix en aquells moments a les aules d’infantil i a l’escola en general, i és un punt on ens dóna l’oportunitat de participar en la dinàmica de convivència d’infantil ja que ens situa de tot el que succeeix en aquells moments a les aules i ens dóna peu a aprendre les diferents situacions que poden sorgir en el dia a dia d’una escola.

Per exemple, a les diferents sessions s’ha parlat de les valoracions dels alumnes per classes (amb l’opinió de les mestres d’anglès i música i especialistes), tocant a quins dies podrien  ser les entregues d’informes als pares; converses sobre els possibles temes de pla de millora dels tallers intercicle (que ens tocava de ple a nosaltres com a practicants); d'anar a visitar l’ajuntament on estava exposat un projecte  que van fer totes les classes d’infantil sobre el poble de Sant Josep (una maqueta impressionant de tot el poble); d’arribar a un acord de què es podia fer amb els diners recaptats d’un menjar solidari (que es va fer abans d’arribar nosaltres a l’escola) acordant donar-los a Càritas, (l’ Urgell és un col·legi molt implicat en causes solidàries); es parla de planificar sortides a veure altres pobles; del rei Carnastoltes i qui farà d'ell; de l’organització de l' Olimpíada Pagesa que es fa cada anys com motiu de la Festivitat de Sant Josep i com organitzar els grups de nens (amb fillols i padrins) els de pares col·laboradors i les activitats; i de moltes més situacions que han sorgit al llarg d’aquests dies de pràctiques.

Gràcies  a tots aquests moments, he tingut l’oportunitat de  participar en les converses perquè estava atenta i coneixia les situacions que es donaven en aquells moments, com necessitats dels nens o famílies, amb la complicitat de les reafirmacions de la meva tutora quan explicava alguna cosa i m'ha feia partícip dels seus arguments, m’he adonat que aquests moments de reunió de nivells fan establir lligams entre els diferents agents de la comunitat educativa, ja que els components pertanyen a aules diferents ,cadascun fa les seves aportacions, comparteix amb els demés les seves experiències i les seves angoixes. Això ens permet relacionar-nos amb la resta de companys i fa que reforcem les nostres estratègies col·laboratives juntament amb el respecte i valoració de les aportacions dels demés.
Crec que aquestes reunions són un moment idoni per treballar la col·laboració, però a més, és un espai de diàleg on els temes de conversa et fan aprendre de les experiències de la resta, donant alternatives que enriqueixen les nostres idees de la cooperació i el treball en equip.
Per tot això, el disposar d’un espai per xerrar, per duu a terme converses diverses i compartir coneixements, crec que és fonamental a l’escola, perquè surten moltes idees que ens ajuden a estalviar temps, ja que amb l’ajuda de tots el treball és més eficient. 

 M'ha quedat clar que  l'organització d'un centre porta inclòs diferents aspectes com són, difinició de rols i funcions, horaris, espais compartits, etc. Els aspectes d'una organització democràtica i paticipativa ha de incloure les necessitats de tots els components, donant sempre prioritat als infants, sobre tot donant estabilitat en els referents adults.

També he de dir que tinc una estreta relació de cooperació a l'aula quan fem els racons mesclats(activitat que es va començar a fer als pocs dies de la nostra arribada a l'escola); aquestos racons són diferents al racons d'aula, ja que són activitats que es monten els dimarts i els divendres amb la particularitat que els nens han d'aferrar la seva foto a un dossier organitzatiu on el nombre de nens com a màxim és quatre i mínim dos.Són molt especials i als nens els hi agraden molt, cada dia estan esperant als racons mesclats. 

Aquí es fan activitats que normalment no es fan, es a dir, normalment a la classe hi ha uns racons asignats com el de la tenda, les lletres, l'ordinador, la caseta, els cotxes, els jocs de taula  i la biblioteca i els utilitzen els nens de la meva aula quan queda temps després d'haver fet la feineta. 

Al racons mesclats són racons que participen les dos classes de quatre anys(es junten) els dimarts i divendres després del pati i hi han molts, com el d'anar a fer cookies-moster, anar a fer-se flocs de neu, anar a fer cohets o motos, patinatge, mini hokey, fer ales, anar a ballar, pintar,pasta blanca, fer robots, cartes, indis i vaquers, a cotxes, a pepas(Barbies) i a l'aeroport, com veieu són moltíssims i la nostra cooperació és vital perquè això es pugui dur a terme, perquè sino les mestres no abarcarien tot lo que voldrien, i tant la Patri com jo ens sentim molt orgulloses de poder ajudar a que tot funcioni correctament...deixo unes fotos dels racons.....












Bibliografia:
 -Paniagua, G.; Palacios, J. (2005): Educación Infantil. Respuesta educativa a la diversidad. Alianza editorial. Madrid - Imatges pròpies.